Zašto H8index?

Zlostavljanje na Internetu, agresija, stvaranje preduslova za linč, nije ništa manje opasno od maltretiranja na ulici. Razlika je što žrtve sajber bulinga i govora mržnje na mrežama nemaju vidljive povrede.

Razlika je i to, što proganjanje na društvenim mrežama čini zlostavljanje vidljivim milionima posmatrača koji na taj način postaju svedoci, često i nevoljni učesnici svojevrsnog verbalnog zločina.

Od govora mržnje do mogućeg fizičkog delovanja, od izlivanja agresije na društvenim mrežama do praktičnog efektivnog zlostavljanja pojedinca ili grupe, put može biti veoma kratak.

Zbog toga je CNM Liber pokrenuo crowdsourcing projekat koji će mapirati govor mržnje i verbalno nasilje, analitički posmatrati promene, tokove i moguće ciljeve grupa ili pojedinaca koji organizovano, ili spontano, sprovode zlostavljanje na mrežama. Upitnik kojim se prijavljuje slučaj verbalnog nasilja je u isto vreme i alatka za samoedukaciju svakog ko želi da doprinese bazi, i mogućnost provere, kroz analitiku slučaja, granice verbalnog nasilja i mržnje, i slobode govora.