Šta sve podrazumeva H8index monitoring

Pristup registrovanju i mapiranju govora mržnje na internetu, H8index, sprovodi se kroz četiri grupe aktivnosti:

Monitoring u realnom vremenu: Cilj prikupljanja i nadgledanja mreža je da obezbedi kontiunirano posmatranje i analitiku aktuelnog stanja konverzacije. Služi da postane potencijalno rani sistem za uzbunjivanje i omogući pravovremenu reakciju.

Retrospektivni monitoring: Prikupljanje podataka i analitika baze podataka nakon što se evidentno dogodio govor mržnje. Arhiviranjem podataka i analitikom se utvrđuju izvori, podsticaji, način širenja i učesnici u takvom dijalogu.

Analitika diskursa i sadržaja: Pristup istraživanja potencijala poruka mržnje u društvenom i političkom kontekstu, u cilju razumevanja značenja, motivacije i ideologija koje stoje iza poruka i njihovog uticaja na druge pojedinačno, ali i na opšti diskurs.

“Crowd-sourcing”: Uključivanje internet zajednice, aktivista, filantropa, civilnog društva i istraživača u prikupljanje i analizu primera govora mržnje i nasilja na Internetu, sa ciljem razumevanja, prepoznavanja, razmišljanja o tome, kritikovanja, spoznavanja i generalnog podizanja svesti javnosti. Konačno, i posramljivanje aktera, autora i promotera nasilničkog govora na Internetu.